Česká vláda schválila nákup 24 amerických nadzvukových lietadiel F-35

28.09.2023 Celý región

Praha 27. septembra (TASR) - Česká vláda v stredu schválila nákup 24 amerických nadzvukových lietadiel F-35. Prvé stroje pre Česko budú hotové v roku 2029. Oznámil to český premiér Petr Fiala, podľa ktorého v tomto období neexistuje lepšie riešenie na plnenie úloh taktického letectva českej armády v nasledujúcich desiatkach rokov, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Prvé lietadlá F-35 budú hotové v roku 2029, kedy na nich českí piloti začnú výcvik v Spojených štátoch, v roku 2031 budú prvé lietadlá priamo v ČR a 24 ich budeme mať do roku 2035," oznámil Fiala. Vláda podľa jeho slov postupuje na základe odporúčania armády, ktorej predchádzajúca vláda zadala spracovať analýzu najlepšieho variantu na posilnenie vzdušných síl. "Systém F-35 sa stáva štandardom, zaobstaráva si ho väčšina členov NATO, my v tomto prípade vsádzame na istotu," dodal premiér.

"V porovnaní schopností lietadiel a ich životnosti s cenou neexistuje lepšie riešenie na plnenie úloh taktického letectva Armády ČR na nasledujúce desiatky rokov," vyhlásil Fiala. Doplnil, že Česko týmto krokom spojencom odkazuje, že obranu vlastnej krajiny berie vážne.

Získanie strojov F-35 označil za "zásadný technologický skok" pre rozvoj armády, ale aj pre českú ekonomiku, akademickú aj technologickú sféru. Systém F-35 podľa neho znamená prístup k najmodernejším technológiám na planéte.

Podľa ministerky obrany Jany Černochovej bezpečnosť a obrana nie sú lacné a ak majú byť efektívne, je nutné do nich investovať. "Do roku 2034 za lietadlá, muníciu, simulátory, výcvik a ďalšie položky zaplatíme zhruba 106 miliárd korún (vyše štyri a štvrť miliardy eur)," spresnila ministerka. Ďalšie prostriedky zaplatí ČR za palivo, infraštruktúru a odvody DPH do štátneho rozpočtu. Pôjde asi o 44 miliárd korún (1,8 miliardy eur), ktoré ale zostanú v českej ekonomike. Spolu teda ide o čiastku okolo 150 miliárd korún (viac ako šesť miliárd eur).

Náčelník Generálneho štábu Armády ČR Karel Řehka uviedol, že stroje 5. generácie ako jediné môžu obstáť na bojiskách budúcnosti. "Hlavnými vlastnosťami F-35 sú kombinácia minimálnej viditeľnosti pre radary a schopnosť v reálnom čase zbierať a spracovávať dáta, ktoré dokážu distribuovať tým, ktorí ich potrebujú," vysvetlil Řehka. V Európe bude podľa jeho slov pôsobiť viac než 600 takýchto lietadiel a označil to za silu so zásadným potenciálom na odstrašenie protivníka.
 

Vyberte región